جنس و ساختار پیچ، مهره و اتصالدهندهها
جنس و ساختار پیچ، مهره و اتصالدهندهها: انواع اتصالدهندهها از طیف وسیعی از مواد مثل فولاد، تیتانیوم، پلاستیک و… ساخته شدهاند. بیشتر انواع جنس پیچها به گریدهای متفاوت تقسیم میشوند که آلیاژهای متفاوت فلزات را بهتر بتوان تشخیص داد و از هم جدا کرد مثلا انواع آلیاژهای سختکاری شده و…
علاوه بر این بعضی از پیچ، مهره و اتصالدهندهها با پوششها و آبکاریهای متفاوت ساخته میشوند تا مقاومت بیشتری در برابر خوردگی داشته باشند یا خصوصیات و شکل ظاهری آنها تغییر پیدا کند.
وقتی در انتخاب یک پیچ تفاوت زیادی در استحکام، شکنندگی، مقاومت در برابر خوردگی، گالوانیزههای مختلف و قیمتهای متفاوتی وجود دارد پس نوع مواد و جنس اتصالدهندهها یا بستها میتواند خیلی مهم باشد.
انواع مواد
فولاد ضدزنگ یا استنلس استیل
فولاد ضدزنگ یک نوع آلیاژ استیل کم کربن است و برای افزایش مقاومت در برابر خوردگی پوشش کروم دارد. فولاد ضدزنگ مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد تا کاربری بیشتری داشته باشد. برای فلزات داشتن خصوصیات ضد خوردگی ذاتا بسیار مهم میباشد تا قطعات در حین نصب یا در زمان استفاده اگر خراش یا آسیبی ببینند مقاومت خود را از دست ندهند و کار آسیب نبیند.
معمولا تصور غلطی وجود دارد که فولاد ضدزنگ یا استنلس استیل از انواع معمولی استیل مقاومتر است. در حقیقت، به خاطر محتویات کم کربن، روی خیلی از آلیاژهای استنلس استیل نمیتوان عملیات حرارتی و سختکاری انجام داد. بنابراین، وقتی با استیل معمولی مقایسه میکنیم، آلیاژ استنلس برای پیچهایی که اندکی مقاومت بیشتری از گریدهای سختکاری نشده (گرید ۲) استیل دارند استفاده میشود اما به طور قابل ملاحظهای از اتصالدهندههای استیل سختکاری شده ضعیفتر است. مگر اینکه مراقبتهای زیادی در جابجایی و نصب صورت بگیرد، چون اتصالدهندههای استنلس مستعد این هستند که در هنگام نصب، حوادث مختلف آزاردهندهای ایجاد کنند.
بیشتر انواع اتصالدهندههای استنلس استیل خاصیت مغناطیسی بسیار پایینی نسبت به استیلهای معمولی دارند اما بعضی گریدها اندکی خاصیت مغناطیسی دارند.
ضدزنگ گرید ۸-۱۸
گرید ۸-۱۸ به هر فولاد ضدزنگ یا استینلس استیل گفته میشود که تقریبا ۱۸% کروم و ۸% نیکل دارد. این یک ترکیببندی معمول و متداول برای ابزارآلات میباشد.
ضدزنگ گرید ۳۱۶
گرید ۳۱۶ بالاترین مقاومت را در برابر خوردگی در بین انواع استنلس استیل دارد. این گرید برای محیطهای نمکی و کلر ایدهآل و بسیار مناسب است. این گرید از گرید ۸-۱۸ بسیار گرانتر است.
ضدزنگ گرید ۴۱۰
این گرید یک آلیاژ استنلس است که از گرید ۸-۱۸ سختتر است اما مقاومت در برابر خوردگی مشابه گرید ۸-۱۸ ندارد.
استیل
استیل یک جنس متداول و مرسوم در بین انواع اتصالدهندهها میباشد. پیچ، مهره و اتصالدهندههای استیل هم به صورت ساده و هم با اصلاحات مختلفِ سطح مثل آبکاری با روی، گالوانیزه و آبکاری کروم در دسترس هستند.
اتصالدهندههای استیل معمولا در چهار گرید موجود هستند: گرید ۲، گرید ۵، گرید ۸ و آلیاژ استیل یا فولاد. البته گریدها و نمرههای زیادی از استیل وجود دارد اما کمتر از آنها استفاده میشود. گرید ۲، ۵ و ۸ غالبا با اندکی پوشش آبی فام یا زرد رنگ فلز روی روکش یا گالوانیزه میشوند تا در برابر خوردگی مقاومت پیدا کنند.
تعیین گرید پیچ
معمولا سر پیچها علامتگذاری شدهاند تا گرید پیچ را نشان دهند. توجه داشته باشید که علاوه بر گرید پیچ، در خیلی از پیچها مارک و لوگوی سازنده هم روی پیچ درج شده است.
گرید ۲
گرید ۲ یک گرید استاندارد استیل برای ابزارآلات میباشد. این گرید یک نمره متداول برای انواع اتصالدهندههای استیل هست و قیمت زیادی ندارد. به جز علامت احتمالی تولیدکننده روی سرپیچ یا اتصالدهندهها هیچ علامت دیگری وجود ندارد.
گرید ۵ / گرید F
پیچهای گرید ۵ سختکاری میشوند تا مقاومت آنها افزایش یابد و استفاده از این پیچها در صنایع خودروسازی متداول میباشد. پیچهای گرید ۵ دارای ۳ خط محوریِ برابر روی سر پیچ هستند.
گرید F اف تقریبا مشابه گرید ۵ است. مهرههای گرید اف با پیچهای گرید ۵ استفاده میشوند.
گرید ۸ / گرید G
پیچهای گرید ۸ نسبت به پیچهای گرید ۵ سختکاری بیشتری میبینند بنابراین پیچهای قویتری هستند و برای کارهای سخت مثل سیستمهای تعلیق خودرو استفاده میشوند.
پیچهای گرید ۸ دارای ۶ خط محوریِ برابر روی سرپیچ هستند.
گرید G جی تقریبا مشابه گرید ۸ است. مهرههای گرید جی با پیچهای گرید ۸ استفاده میشوند.
فولاد یا آلیاژ استیل
پیچهای فولادی از آلیاژ استیل مقاوم ساخته شدهاند و گرمای بیشتری دیدهاند. پیچهای فولادی معمولا آبکاری نشدهاند و در نتیجه رنگ مشکی مات دارند. پیچ فولاد به شدت قوی است اما بسیار شکننده است.
سیلیکون برنز
جنس و ساختار پیچ، مهره و اتصالدهندهها ، سیلیکون برنز که غالبا به تنهایی برنز معرفی میشود، یک آلیاژ ساخته شده از مس، قلع و مقدار کمی سیلیکون یا سیلیسیوم میباشد. برنز در درجه اول در محیطهای دریایی استفاده میشود. استفاده از برنز در ساختار قایقها و کشتیهای کوچک چوبی نسبت به استیل برتری دارد و این ناشی از این است که واکنش برنز در مقابل خوردگی عالی است و مقاومت بیشتری دارد. برنز رنگی مشابه مس دارد که گاهی اوقات در کارهای چوبی ظریف دیده میشود و این به خاطر رنگ سازگار آن میباشد. اشکال اصلی برنز قیمت بالای آن میباشد.
برنج
جنس و ساختار پیچ، مهره و اتصالدهندهها ، برنج یک آلیاژ اولیه از مس و روی است. برنج مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد و رسانای الکتریکی است. با این حال استفاده از آن به عنوان بست و اتصالدهنده به علت نرمی نسبی آن محدود است. برنج در درجه اول به خاطر خصوصیات ظاهریاش به کار برده میشود.
آلومینیوم
آلومینیوم یک فلز سبک، نرم و مقاوم در برابر خوردگی میباشد. آلومینیوم مانند فولادِ ضدزنگ به خاطر خصوصیت ذاتی ساختار خود نسبت به خوردگی مقاومت نشان میدهد بنابراین خراشها و شکافها تاثیری روی خاصیت ضدزنگ آن ندارد.
بست و اتصالدهندهها از انواع متنوع آلیاژ آلومینیوم با عناصری مثل منگنز، آهن، منیزیوم، روی، مس و سیلیسیوم برای افزایش مقاومت و نقطه ذوب ساخته میشوند.
پرچها غالبا از آلیاژ آلومینیوم در ردههای ۵۰۰۰ ساخته میشود که منیزیوم به عنوان عنصر اصلی آلیاژ استفاده میشود.
روکشها
آبکاری روی
بسیاری از بست و اتصالدهندههای استیل برای مقاومت بیشتر در برابر خوردگی با فلز روی آبکاری میشوند. پیچ و اتصالدهندههایی که با روی آبکاری شدهاند ظاهر براق، نقرهای یا طلایی دارند که به آنها روی زرد یا صاف گفته میشود. آنها حقیقتا در مورد خوردگی بسیار مقاوم هستند اما اگر پوشش و آبکاری آنها از بین رود یا در محیط آبی و دریایی قرار بگیرند دچار زنگزدگی و پوسیدگی میشوند.
گالوانیزه گرم
گالوانیزه کردن یکی از پوششدهندهها میباشد و به استفاده از لایه فلز روی پیرامون قطعات گفته میشود. گالوانیزه گرم ضخیمترین پوششی را که ممکن است روی فلز ایجاد میکند، در نتیجه مقاومت خیلی زیادی در مقابل خوردگی نشان میدهد. به علت ضخامت زیاد پوشش گالوانیزه گرم روی پیچها این پیچها با مهرههای گالوانیزه نشده سازگار نیست. مهرههای گالوانیزه شده اندکی بزرگتر از بقیه مهرهها هستند تا با این پوشش بتوانند تطبیق پیدا کنند. پیچ، مهره و اتصال دهندههای گالوانیزه گرم غالبا در محیطهای خارجی به خصوص محیط ساحلی استفاده میشوند.
کروم
اتصالدهندهها با کروم پوشش داده میشوند و برای ظاهر بهتر جلا داده میشوند. آبکاری کروم مشابه آبکاری روی در برابر خوردگی مقاومت نشان میدهد. ایراد اصلی روکش جلای کروم هزینه زیاد آن است. اگر مقاومت بیشتری در برابر خوردگی نیاز باشد میتوان فولاد ضدزنگ را با کروم روکش کرد، برای ممانعت از هر نوع خوردگی و زنگ زدگی بایستی از کروم استفاده کرد.